Top 5 portari golgheteri din fotbal

Top 5 portari golgheteri din fotbal / sursa facebook

Top 5 portari golgheteri din fotbal

Fotbalul se joacă pe goluri este o zicală pe care sunt convins că ai auzit-o des când vine vorba de fotbal. Ronaldo, Messi, Cristiano, sunt doar câtiva dintre cei mai titrați jucători din fotbalul mondial, dar știai că au fost și portari golgheter? Ne-am gândit să își aducem pe tapet cinci dintre aceștia, care au marcat cel puțin 30 de goluri în carieră.

Să ajungi în fotbalul european înseamnă un pas important, fie că te cheamă Ronaldo sau Ronaldinho. Alte campionate poate că sunt spectaculoase, dar departe de ceea ce se petrece pe bătrânul continent. Dovadă stau rezultatele portarilor și faptul că patru dintre aceștia provin din fotbalul sud-american, unul cunoscut pentru speculozitatea lui.

Rogerio Ceni (Brazilia)

  • Echipe pentru care a evoluat: Sinop, Sao Paulo.
  • Goluri înscrise: 132

Este de departe cel mai bun portar golgheter pe care fotbalul de primă divizie l-a cunoscut. De-a lungul carierei sale, portarul brazilian a reușit să cucerească peste 30 de trofee cu echipa de club, cât și alături de naționala „Selecao”. În cifre, Ceni a jucat 1.256 de meciuri, timp în care a înscris peste o sută de goluri. Mai exact, acesta a dat 132 de goluri, mai bine de jumătate din lovitură de pedeapsă. 70 dintre ele au fost înscrise din penalty, 61 din lovitură liberă și unul din acțiune.

Top 5 portari golgheteri din fotbal – Rogerio Ceni / sursa facebook

Pe 6 decembrie 2016, portarul brazilian a luat decizia de a pune ghetele în cui. Rogerio Ceni a încheiat , astfel, o carieră de 25 de ani, 23 dintre ei alături de Sao Paulo. Alături de „O Clube da Fe” și-a trecut în palmeres, printre altele, două Copa Libertadores (1993, 2005), cât și titlul de campion mondial al cluburilor (2005).

Jose Luis Chilavert (Paraguay)

  • Echipe pentru care a evoluat: Sportivo Luqueno, Guarani, San Lorenzo, Real Zaragoza, Velez Sarsfield, Strasbourg, Penarol, Velez Sarsfield
  • Goluri înscrise: 62
Top 5 portari golgheteri din fotbal- Jose Luis Chilavert / sursa facebook

Jucător de bază pentru naționala Paraguay, Jose Luis Chilavert este recunoscut nu doar pentru paradele sale, ci și pentru goluri înscrise. Născut și crescut ăn orasul Liqur din Gran Asuncion, acesta a trăit într-o familie săracă. Spunea într-un interviu că până la vârsta de șapte ani nu a știu ce înseamnă să porți pantofi. La cinci ani știa deja cum este să muncești, el fiind ajutorul părinților săi, care creșteau vaci si apoi vindeau laptele la piață.

„El Buldog” șl-a dat repede seama că fotbalul îi poate face mare și a avut dreptate. Sportivo Liqueno este echipa la care Chilavert a debutat în fotbalul profesionist. Timp de șase ani a stat la echipe din Paraguay și Argentina. În 1985 a făcut pasul spre Europa, unde a jucat trei ani pentru Real Zaragoza (Spania – La Liga). Avea să fie una dintre cele două echipe din Europa pentru care a jucat. În perioada 2001-2003, Luis a mai evoluat și la Strasbourg. Însă, adevărata glorie a cunoscut-o în America de Sud. Acolo a reușit șă înscrie 60 din cele 61 de goluri din cariera sa. Jose Luis Chilavert este unicul portar care a înscris un hattrick. Tot el este și portarul cu cele mai multe goluri înscrise în meciuri internaționale. De nouă ori a înscris ca portar al Paraguay-ului.

 Top 5 portari golgheteri din fotbal – Dimitar Ivankov (Bulgaria)

  • Echipe pentru care a evoluat: Levski Sofia, Bursaspor, Kayserispor, Anorthosis Famagusta.
  • Goluri înscrise: 42

Crescut de Levski Sofia, Dimitar Ivankov a debutat în fotbal la clubul din capitala Bulgariei. Acolo a reușit să înscrie cele mai multe goluri.  În cei nouă ani petrecuți la Levski a câștigat de trei ori campionatul (2001-2003) și a obținut cinci cupe. În întreaga sa carieră, în campionatul intern a evoluat exclusiv la echipa din capitala, ulterior plecând la echipe din Turcia și Cipru.

În total, Dimitar Ivankov a trimis mingea în poarta adversă în 42 de rânduri. 24 dintre acestea au venit ca jucător al lui Levski Sofia. El a lăsat o impresie bună și în Turcia, alături de Kayserispor & Bursaspor, echipe pentru care a înscris câte șase goluri. Practic, plecarea din Turcia a însemnat și sfărșitul carierei sale. El a mai avut o tentativă de a mai juca fotbal la Anorthosis Famagusta, dar după nici două luni de stat în Cipru, a decis să încheie contractul.

„Renunț și este decizia mea finală”, au fost cuvintele lui Dimitar după ce și-a încheiat socotelile cu ciprioții.

Top 5 portari golgheteri din fotbal – Rene Higuaita (Columbia)

  • Echipe pentru care a evoluat: Millonarios, Atletico Nacional, Real Valladolid, Veracruz, Independiente Medellin, Real Cartagena, Atletico Junior, Deportivo Pereira, Aucas, Guaros FC, Deportivo Rionegro.
  • Goluri înscrise: 41

Columbian la origine, Rene Higuaita este cunoscut pentru lovitura scorpion e executată în meciul amical cu Anglia. În 1995, Columbia venea să joace un meci amical pe „Wembley”. La o minge trimisă în careu de debutantul Jamie Redknapp, portarul sud-american s-a lăsat spre față și a respins mingea.

„În ziua aia, în Anglia, am reușit să-mi îndeplinesc un vis pe care îl aveam de cinci ani”, spunea Rene Higuaita pentru Mundo Deportivo, în 2012.

Excentricul portar columbian este recunoscut și pentru golurile sale din campionatele sud-americane. El a schimbat foarte multe cluburi, asta și pentru că nu a fost întocmai modelul de jucător pe care cineva să-l urmeze. Astfel, în cei 24 de ani de carieră a schimbat 11 echipe, pentru care a înscris 41 de goluri. Cele mai multe le-a dat la Independiente Medellin, pentru care a punctat de 11 ori în sezonul 1999-2000 și asta în condițiile în care a jucat 20 de meciuri.

În 2019 el a pus un pariu pe naționala Columbiei. A mizat că aceasta va câștiga Copa America, în caz contrar renunță la frizură. Echipa avea să fie eliminată de Chile, în sferturile de finală. A fost un meci decis la loviturile de la 11 m. 0-0 în timpul regulamentar și 5-4 d.p pentru cea care avea să termine pe locul 4.

PARIAZĂ PE CÂȘTIGĂTOAREA COPA AMERICA 2020

Top 5 portari golgheteri din fotbal – Johnny Vegas Fernandez (Peru)

  • Echipe pentru care a evoluat: Sport Boys, Union Huaral, Universidad San Martin, Melgar, Sporting Cristal, Sport Ancash, Cienciano, Alianza Atletico, Union Comercio, Pacifico, Defensor San Alejandro, Los Caimanes, La Bocana
  • Goluri înscrise: 39
Top 5 portari golgheteri din fotbal – Johnny Vegas Fernandez / sursa alchetron

Peruvian la origine, Johhny Vegas Fernandez este singurul portar care a înscris peste 35 de goluri și care nu a jucat într-un campionat mare din America de Sud sau Europa. Practic, toate echipele pentru care a evoluat au fost din campionatul intern. Timp de 491 de meciuri, pe care le-a jucat în perioada 1997-2017, l-au adus pe acesta pe locul 5 în clasamentul celor mai buni portari golgheteri din lume. 39 de goluri a reușit să înscrie, majoritatea lor din lovituri de departajare.

39 de goluri în 20 de ani de carieră sunt foarte multe pentru un portar. Însă, majoritatea le-a înscris pentru echipe modeste, într-un campionat la fel de modest. De asemenea, 30 dintre ele au venit din penalty și doar nouă din afara careului. Toate aceste cifre nu-l fac să fie un portar de clasă. Din contră, el a fost chemat la naționala statului Peru în trei rânduri, între anii 1990-2000, când evolua pentru Sport Boys.