Inalti oficiali FIFA acuzati pentru luare de mita – noi acuzatii aduse de FBI

Singurul arbitru roman la barajul EURO 2020
Ovidiu Hațegan

Inalti oficiali FIFA acuzati de mita

Fosti directori ai FIFA au fost acuzati de procurorii americani ca ar fi primit mita in schimbul acordarii de voturi Rusiei si Qatarului pentru organizarea Cupei Mondiale.

FBI face noi dezvaluiri despre coruptia din fotbalul international

FBI investigheaza cazul de coruptie din fotbal, iar documente oficiale spun ca oameni importanti din FIFA au fost mituiti. Departamentul de Justitie ii acuza pe Nicolas Leoz, fostul presedinte Conmebol si pe Ricardo Teixeira, fostul sef al fotbalului brazilian. Ambii sunt acuzati ca au primit bani in schimbul voturilor in favoarea Qatarului pentru gazduirea Cupei Mondiala din 2022.

Mita la nivel inalt in fotbalul mondial
Inalti oficiali FIFA acuzati de mita / sursa facebook

Nu sunt singurele banuieli ale oficialilor FBI. Jack Warner, fostul vicepresedinte FIFA si reprezentand al Trinidad & Tobago a fost de asemenea acuzat. Se presupune ca acesta a primit patru milioane de lire sterline printr-un offshore pentru a sustine Rusia, la organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Atunci Rusia a castigat in fata Angliei la organizarea acelei competitii. Un alt personaj din fotbal acuzat de acelasi lucru este Rafael Salguero, seful fotbalului din Guatemala. Salguero este singurul care a admis acuzatiile care i-au fost aduse si a fost exclus pe viata din fotbal.

Cazul este unul complex, directori de televiziune ai gigantului 21 Century Fox sunt ei acuzati de dare de mita. Acestia ar fi platit sume de bani cat re oficialii din America de Sud pentru a li se asigura dreptul de difuzare.

„Profitarea si luarea de mita in fotbalul international au fost practici profunde si cunoscute de zeci de ani”, a declarat si William Sweeney, directorul adjunct al celor de la FBI.

Michel Platini a fost si el retinut in acelasi caz

Primele acuzatii publice au venit in urma cu cinci ani. In 2015 au aparut pentru prima data aceste acuze, unde oameni celebri au platit un pret important. Michel Platini, fost presedinte al UEFA a fost arestat atunci. El era acuzat de luare de mita in ancheta care investiga conditiile suspecte prin care Qatar a primit dreptul de a organiza Cupa Mondiala din 2022.

Platini a fost acuzat ca a primit 1,5 milioane de euro din partea FIFA, ca urmare a ordinelor venite de la Sepp Blatter. Cel din urma a negat toate acuzatiile, dar pana la urma amandoi au fost exclusi din fotbal.