EXCLUSIV: Pariurile primesc o lovitura naucitoare din partea Guvernului

2084

UPDATE 19.12.2018 ( ora 13.40)

Presedintele Iohannis a sustinut o conferinta de presa in care ataca dur textul OUG. Iata mai jos o sinteza a declaratiilor:

” … Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta pentru a introduce noi taxe si impozite. […] Aceasta ordonanta de urgenta nu a fost discutata cu partenerii din mediul economic, nici macar din mediul institutional al statului. Acest proiect nu are o analiza ca fundamentare. Acest proiect vine cu ideei nemaiauzite pana acuma. Acest proiect arunca in haos economia. Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem sa-l ghicim acuma este ca vom platii cu totii mai mult pentru curent si gaz. […]

Fac apel la Guvern sa se razgandeasca in privinta acestei ordonante. Sa o puna in discutie, sa o negocieze cu patronatele, cu sindicatele si dupa o analiza profunda si discutii sa revina cu o forma care este sustenabila”

Pana la momentul scrierii acestui articol, in Romania exista o piata a jocurilor de noroc, care era reglementata si competitiva la nivel European. Guvernul Romaniei se pare ca doreste sa schimbe regulile pietei introducand noi masuri de taxare.

Prin aceste noi masuri, exista riscul ca toti operatorii sa isi inchida portile in 2019!

Astazi , 18 decembrie 2018, pe site-ul Ministerului de Finante a aparut un proiect de OUG, prin care Guvernul doreste sa modifice printre altele, taxele si impozitele care se aplica pariurilor si jocurilor de noroc. Din textul prezent pe site (textul integral aici) reiese conform articolului 53 ca:

“(1) Începând cu 01.01.2019 organizatorii de jocuri de noroc prevăzuți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă anuală reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent, cu excepția organizatorilor de jocuri de noroc la distanță sau jocuri de noroc on line care au obligația de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent.

(2) Organizatorii de joc prevăzuți la alin.(1), personal sau prin reprezentantul său autorizat definit potrivit OUG nr.77/2009, calculează, declară şi plătesc taxa la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii februarie a anului fiscal următor celui în care s-a încasat taxa de participare.

(3) Organizatorul de jocuri de noroc care se înființează în cursul anului are obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă, cu excepția organizatorilor de jocuri de noroc la distanță sau jocuri de noroc on line care au obligația de a plăti o taxă lunară de 5% din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă. Taxa se calculează, se declară şi se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare. În această situație taxa anuală nu se va mai datora în anul următor celui de înființare.

(4) Modalitatea de calcul, declarare și plată a taxei prevăzută la alin.(1) și (3) se stabilește prin ordin comun al președintelui ONJN și al președintelui ANAF.”

Daca aceste noi masuri vor fi aprobate pana in Craciun, asa cum declara Ministerul Finantelor, atunci piata jocurilor de noroc din Romania, NU va mai exista incepand cu 2019!

Desi acest scenariu pare imposibil, temerile noastre au fost confirmate de  Sorin Constantinescu, presedinte al Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania:

“Citind proiectul de OUG, care dupa declaratiile Ministrului de Finante, o sa intre in vigoare de la 1 Ianuarie 2019 si care o sa fie trecuta la Guvern pana de Craciun, inteleg ca asta este sfarsiul industriei jocurilor de noroc din Romania si nu numai. Va urma un colaps economic total, vazand ca guvernantii sunt disperati, au cheltuit toti banii si acum incearca sa faca un buget pe 2019 din pix.

Situatia jocurilor de noroc este dezastruoasa pentru ca 3% la land based (nr. agentiile stradale) este imposibil de platit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piata au un payout intre 95% si 97% (nr. procent platit catre jucatori), cu alte cuvinte organizatorul incaseaza 100 lei din care 95 lei ii plateste inapoi jucatorilor, 3 lei la stat si pe langa asta mai plateste taxe, impozite 3000 de euro catre stat. Matematica jocului de noroc la ruleta de exemplu ne spune ca organizatorul castiga in jur de 2.75% din totalul sumelor incasate. Este ilogic ca tu guvern sa vii sa imi pui taxa de 3%. La pariuri, este aceeasi situatie: la fiecare suma pariata se retine jucatorului 3% la landbased (nr + 5% deja existent) si 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru ca organizatorul trebuie sa puna “bani de acasa” ca sa poata sa ajunga la 0. Deci este clar ca jocurile de noroc vor disparea: toata lumea va inchide incepand cu 1 ianuarie 2019.

Acest lucru va insemna un impact dezastruos pentru buget, pentru ca industria de jocuri de noroc a dat in 2017 peste 700 de milioane de euro in taxe si impozite statului roman, 700 de milioane de euro care vor disparea complet din incasarile bugetare in 2019.

Va dau un singur exemplu: in industria jocurilor de noroc sunt 50.000 de angajati, cu un salariu mediu de 500 euro. Aceasta inseamna aproximativ 180 milioane de euro pe care ii pierde statul doar din impozitele pe salarii dar si 50.000 de locuri de munca pierdute si tot 50.000 de someri. La sloturi (nr. pacanele) sunt 72.000 in toata tara pentru care se platesc 200 de milioane de euro taxa anula de licentiere.

Este aberant sa renunti la 700 milioane de euro ca sa omori o industrie! ”

Un alt fapt deosebit de grav, conform textului OUG, este ca operatorii vor trebui sa plateasca anul viitor pana pe 25 februarie, procentul din toate sumele intrate in 2018.

Sa speram ca toate aceste fapte semnalate sa nu treaca totusi in sedinta de guvern pentru ca, daca textul va trece in forma in care este acum in dezbatere publica, asa cum spunea si domnul Sorin Constantinescu, atunci in ianuarie vom asista la ingroparea definitiva a jocurilor de noroc in Romania.

Faptul ca vor disparea operatorii legali, cei licentiati de ONJN, nu poate sa insemne decat un singur lucru: jucatorii vor migra catre jocurile ilegale ( si evident nesigure) sau vor folosi diverse metode pentru a juca pe site-uri din afara tarii (vpn, proxy, etc).

Cum vor fi afectati pariorii?

Desi din text rezulta ca taxele se vor aplica pe fiecare pariu/runda de joc ( ceea ce la online va duce la faliment 100%), este posibil ca totusi, sa se mentina aceste taxe doar pe depozite. In acest caz, cel mai probabil, taxele vor cadea in “carca” jucatorilor in sensul ca:

– la offline , ai 100 de lei si vrei sa pui un bilet, platesti 3% + 5% (cat este in prezent), adica miza ta va fi 92 lei.

– la online, ai 100 de lei si vrei sa ii depui, atunci in cont vei avea doar 95 lei.

Oricum s-ar hotari in aceeasta privinta este clar ca NOI pariorii vom plati taxe mai mari!

Va vom tine la curent cu noutati in masura in care le aflam!