Ce inseamna Grand Slam

460
Ce inseamna Grand Slam

Ce inseamna Grand Slam

Unul dintre termenii folositi foarte des in lumea sportului, in special in tenis, este Grand Slam. La televizor, in ziare sau pe diverse site-uri, termenul este folosit cu precadere in perioada in care au loc cele 4 turnee de tenis majore Australian Open (finalul lunii ianuarie), Roland Garros (finalul lunii mai – inceputul lunii iunie), Wimbledon (inceputul lunii iulie) si US Open (finalul lunii august- inceputul lunii septembrie). In ciuda popularitatii sale, nu toata lumea stie ce inseamna exact Grand Slam, astfel ca v-am pregatit un material pe aceasta tema, cu informatii culese de pe site-uri precum wikipedia, adevarul.ro sau thesun.co.uk.


Grand Slam (engleza) = Grand Chelem (franceza) = Mare Slem, Lovitura Mare (romana)

  • Potrivit adevarul.ro, termenul Grand Slam este atribuit unui jucator de tenis ce reuseste sa castige cele 4 turnee de referinta Australian Open, French Open, Wimbledon şi US Open, TOATE IN ACELASI AN. Prima oara cand s-a intamplat acest lucru a fost in 1938, eroul de atunci fiind americanul Don Budge.
  • Australianul Rod Laver (Numărul Unu Mondial al tenisului profesionist 1964 -1970) a realizat doua Grand Slam-uri – in 1962 si 1969
  • Australianca Margaret Court a reusit chiar 3 Grand Slam-uri – la simplu in 1970 si la dublu mixt in 1963 si 1965
Margaret Court / sursa foto: asipofsports.com

Jucatorii ce au in palmares Grand Slam

Simplu masculin

  • 1935: Fred Perry
  • 1938: Don Budge
  • 1962: Rod Laver
  • 1964: Roy Emerson
  • 1999: Andre Agassi
  • 2009: Roger Federer
  • 2010: Rafael Nadal
  • 2016: Novak Đoković

Simplu feminin

  • 1953: Maureen Connolly
  • 1954: Doris Hart
  • 1957: Shirley Fry
  • 1963: Margaret Smith Court
  • 1972: Billie Jean King
  • 1982: Chris Evert
  • 1983: Martina Navratilova
  • 1988: Steffi Graf
  • 2003: Serena Williams
  • 2012: Maria Sharapova

Tipuri de Grand Slam

  • Grand Slam non-calendaristic: obtinut de jucatorul ce reuseste sa castige cele 4 turnee majore la rand, insa nu in acelasi an calendaristic
  • Grand Slam de cariera: obtinut prin castigarea celor 4 turnee oricand in cariera (in ani diferiti)
  • Grand Slam de Aur: cand un jucator castiga toate cele 4 turnee in acelasi an plus Aurul Olimpic. Singura jucatoare ce a reusit sa faca acest lucru in istorie este Steffi Grag (1988)
  • Grand Slam de Aur de cariera: castiga cele 4 turnee si aur olimpic oricand in cariera. Singura care a reusit aceasta performanta este Serena Williams, atat la simplu, cat si la dublu
  • Super Slam: cand un jucator castiga Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open, aur olimpic şi Turneul Campionilor, toate in acelasi an
  • Super Slam non-calendaristic: cand un jucator castiga cele 4 turnee, aur olimpic si Turneul Campionilor in ani diferiti – Steffi Graf a reusit acest lucru in 1987-1988

Performanta memorabila: Intre 1924 si 1933, americanca Helen Wills Moody a castigat nu mai putin de 16 turnee de Grand Slam la rand (6 x Wimbledon, 6 x US Open, 4 x French Open), primele 15 fara set pierdut.

Reguli specifice Turneelor de Grand Slam

  • Varsta de la care se pot inscrie participantii – 14 ani impliniti
  • Participantii nu platesc taxe de inscriere
  • La toate cele 4 turnee de Grand Slam se inscriu 128 de jucatori in calificari si 128 de jucatori in turul I la simplu. La dublu – 64 de jucatori
  • De fiecare data cand numarul doritorilor depaseste locurile disponibile, se tine cont de clasamentul mondial
  • Inscrierile pentru primul tur se fac cu 42 de zile inainte de start
  • Inscrierile pentru calificari se fac cu 28 de zile inainte
  • Exista si jucatori care participa gratie unui wild-card
  • Jucatorii care se inscriu si renunta nu pot participa la nicio alta competitie in perioada de doua saptamani in care se joaca turneul de Grand Slam respectiv

Urmatorul turneu de Grand Slam este Wimbledon 1-14 iulie 2019

Pariaza pe favoriti! Click AICI

Ce este un Grand Slam la Rugby Union

Atunci cand o echipa care participa in Turneul celor 6 Natiuni castiga toate meciurile si implicit  titlul de campioana. Desigur, turneul poate fi castigat si cu o infrangere sau un egal, insa in acest caz nu se mai poate vorbi de Grand Slam.

Ce inseamna Grand Slam
foto: techradar.com
Tara Grand Slam-uri Sezoanele in care au reusit sa obtina Grand Slam
ANGLIA 13 1913, 1914, 1921, 1923, 1924, 1928, 1957, 1980, 1991, 1992, 1995, 2003, 2016
TARA GALILOR 12 1908, 1909, 1911, 1950, 1952, 1971, 1976, 1978, 2005, 2008, 2012, 2019
FRANTA 9 1968, 1977, 1981, 1987, 1997, 1998, 2002, 2004, 2010
IRLANDA 3 1948, 2009, 2018

Italia, cea de-a 6-a participanta, nu a reusit pana in prezent niciun Grand Slam.

Ce este un Grand Slam la Golf

La golf situatia e similara celei din tenis. Pentru a obtine un Grand Slam la Golf trebuie sa castigi toate cele 4 turnee importante ale anului – Masters, US Open, The Open si PGA Championships.

Ce inseamna Grand Slam
Tiger Woods / foto: wbur.org

Cand spui golf, spui Tiger Woods. Ei bine, americanul a castigat toate cele 4 turnee la rand, insa nu in timpul aceluiasi an, astfel ca nu a reusit un Grand Slam. Singura performanta de acest gen a avut loc in 1930, cand Bobby Jones a castigat un Grand Slam format la acea vreme din Open Championship, US Open, US Amateur si The British Amateur.