Alexandru Mitriță are America la picioare

S-a anulat Wimbledon

Cel mai bun jucător român de pe teren în meciurile cu Insulele Feroe și Norvegia face senzație în America. Alexandru Mitriță & Co. se pregătesc de semifinala Conferinței de Est, unde și-a aflat adversarul.

Major League Soccer poate să pară un campionat slab pentru fanii fotbalului din Europa. Acolo nu se transferă pe sute de milioane de euro, ci jucătorii sunt momiți cu salarii bune și aduși pe sume decente. Cel mai recent exemplu este cel al lui Carlos Vela, omul care trage Los Angeles FC după el și care a costat clubul californian aproximativ 10 milioane de euro. Atât a fost suma de transfer a mexicanului de la Real Sociedad, club pentru care a evoluat șapte ani. Acum, valoarea lui de piață este de 20 milioane de euro, conform transfermarkt.

Anul acesta am avut câțiva jucători legendari aș putea spune pentru performanțele obținute și pentru cifrele pe care le au. Pe lângă Carlos Vela, care a intrat în istoria MLS ca jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise în sezonul regulat, au mai jucat și alții. Zlatan Ibrahimovic & Wayne Rooney au îmbrăcat tricourile echipelor Los Angeles Galaxy și DC UNited. Pentru amândoi, 2019 este sfârșitul carierei lor în MLS, ambii anuntând că nu vor mai semna prelungirea de contract.

Alexandru Mitriță, cel mai scump transfer al lui City

Banii nu sunt o problemă in MLS. Acolo, branduri importante s-au asociat cu cele mai renumite cluburi de fotbal și aduc un profit substanțial pentru ca jucătorii să-și primească banii pe card lună de lună. Însă sunt cumpătați în a face alegeri dubioase, cu sute de milioane de euro, pentru că fotbalul are mai puțină popularitate acolo decât baschetul, baseball sau fotbalul american.

Nici Alexandru Mitriță n-a costat enorm. Plecarea lui din fotbalul românesc s-a făcut în schimbul a 9 milioane de euro, ceea ce pentru Universitatea Craiova a însemnat enorm. A fost o investiție pentru care conducerea lui New York City cred că s-a felicitat. Mijlocașul în vârstă de 24 de ani a jucat la un nivel neașteptat de bun, reușind să pună serios umărul la performanțele echipei de club.

Apărută în 2015 ca parte din Major League Soccer, formația new yorkeză a reușit abia acum să termine pe primul loc în Conferința de Est. Parte importanță din această performanță i se datorează și lui Alexandru Mitriță. Este omul care a terminat sezonul regulat cu cifre excelente pentru un mijlocaș. 12 goluri înscrise l-au adus pe acesta în poziția de al doilea marcator al echipei. În luna septembrie el a fost ales în echipa etapei, acolo unde trebuie să ajungi dacă într-adevăr joci impecabil.

La un pas de primul titlu din istorie

Rezultatele bune din sezonul regulat permit tot mai mult oficialilor să viseze la primul titlu din istorie. În ultimele patru sezoane mereu a ajuns în semifinalele Conferinței de Est, acolo unde s-a și oprit. Pentru prima dată calificată direct în semifinale, datorită locului 1 din sezonul regulat. Acolo o va înfrunta pe Toronto FC, echipă care a reușit să se califice după victoria asupra lui DC United. Victoria canadienilor a fost anticipată și de redactorii gnttips, care v-au recomandat victoria lor în detrimentul lui Rooney & DC United.

New York City vs Toronto o să fie atracția principală a Conferinței de Est. Canadienii au mai reușit să le aplice new yorkezilor o corecție de neuitat. Se întâmpla în ediția din 2016 a Major League Soccer, atunci când tot în această fază se impuneau cu 7-0 la general, jucând atunci finala campionatului.